Vrste domačih nalog in ocenjevanje

Uspešno opravljeno sprotno delo v obliki tedenskih domačih nalog je obvezni predpogoj za izpit.

Domače naloge so dveh vrst. Tri naloge bodo večje, ostale (približno deset nalog) pa manjše.

Za uspešno opravljeno manjšo nalogo je potrebno pravilno rešiti obvezni del. Morebitne dodatne naloge niso obvezne. Za uspešno opravljeno sprotno delo vam smeta manjkati največ dve manjši nalogi.

Pri večjih nalogah je določeno, kaj je potrebno sprogramirati za oceno 6, 7, 8, 9 in 10. Za določeno oceno je potrebno sprogramirati tudi vse, kar je zahtevano za nižje ocene. Vse večje naloge so obvezne za pristop k izpitu.

Domače naloge je potrebno v danem roku; po tem oddaja ni več mogoča. Oddati jih morate prek učilnice, ne po elektronski pošti ali kako drugače. Če ni drugače določeno, jih je potrebno oddati kot eno samo datoteko s končnico .py (ne kot .zip ali kaj podobnega).

Končna ocena iz domačih nalog se izračuna kot poprečje večjih nalog. Končna ocena predmeta je poprečje poprečij večjih domačih nalog in izpita.

Napake v rešitvah

Naloga mora prestati priložene testne primere, sicer se šteje rešitev za napačno, kar je enako, kot da je niste oddali. Tudi če prestane teste, lahko še vedno dobi 0 točk, če je napačna na kak očiten način, ki ga testi ne preverjajo, če je posebej prirejena za teste in podobno.

Nekatere naloge ne bodo imele priloženih testov. V tem primeru bomo pri popravljanju spregledali manjše napake, če bomo presodili, da je študent napake spregledal, čeprav se je trudil pravilno rešiti nalogo. Če vsebuje program napake, ki jih reševalec ni mogel spregledati in je po naši oceni zavestno oddal nedelujoč program, naloga ni bila uspešno rešena in se šteje, kot da ni bila oddana. To velja še posebej, če program vsebuje sintaktične napake, kar pomeni, da ga študent ni niti pognal.

Uporaba pripomočkov

Študent, ki za reševanje nalog uporablja chatGPT in podobne programe, ravna enako modro kot tretješolček, ki pri učenju poštevanke uporablja kalkulator. Oni tretješolček ne bo znal poštevanke, študent pa ne bo znal programirati.

Argument "ampak saj v praksi bomo uporabljali ta orodja, torej se jih moramo naučiti uporabljati" je enako smiseln kot argument tretješolčka, da mu ni treba znati poštevanke, ker bo za množenje uporabljal kalkulator. Tretješolčku lahko, če ne drugega, odgovorimo, da bomo v tem primeru preskočili poštevanko in začeli s trigonometrijo in verjetnostnim računom, kjer mu kalkulator ne bo pomagal.

Četudi bo rutinske programe namesto vas nekoč res pisala umetna inteligenca, gre za stopnico, na katero morate vsaj enkrat stopiti tudi peš. Če se ne strinjate, pa vam lahko z veseljem predavam funkcije višjih redov, currying in thunking. Je tudi meni bolj zabavno kot zanke in pogojni stavki. ::)

Prepisovanje in ukrepi

TL;DR: prepisovanja ne trpimo. Ta, ki da prepisovati, je enako kriv kot oni, ki prepisuje.

Če odkrijemo, da sta dve rešitvi ali celo več rešitev enaki do takšne mere, da gre za očiten plagiat, bodo kaznovani vsi udeleženi, ne glede na to, kdo je resnični avtor. Možni kazni sta dve. V primeru, da presodimo, da je prepisan manjši del naloge ali pa je kršitev milejša iz kakega drugega razloga, se šteje, da niste oddali dveh domačih nalog (kazen mora biti hujša od tega, kar ste s prekrškom pridobili!). Če gre za čisto in očitno prepisovanje, pa se razveljavi celotno sprotno delo in v tem letu ne boste mogli opravljati izpita.

Ne objavljajte svojih rešitev na forumih ali na raznih "padih", kjer jih lahko vidijo tudi drugi. Če kdo - četudi neznanec - prepiše vašo rešitev od tam, je to enako, kot da ste mu jo dali prepisati.

Izpit

Izpit je pisni. V posebnih primerih mu lahko sledi tudi ustni. Naloge boste reševali na računalnikih, priloženi bodo podobni testi kot pri domačih nalogah (z izjemo prvih).

Na izpitu je dovoljena vsa literatura v poljubni obliki. Omogočen bo dostop do Učilnice, ostali dostop do interneta pa bo zaprt.

Zadnja sprememba: torek, 3. oktober 2023, 10.51