Bodo miške odločile?

Sedite za konferenčno mizo v zatohli sejni sobi. Spet sestanek. Že kdo ve kateri po vrsti. In spet so se šefi lotili tiste stare teme, prav tiste, o kateri vi nočete slišati niti besedice več. Niti ene same samcate besedice več!

Vsebina pogajanj je sicer resna. Izbrati morate dobavitelja računalniške opreme za vaše podjetje in vse njegove podružnice. Že zdavnaj ste sklenili, da sta poleg cene in kvalitete najbolj pomembna kriterija rok dobave in hitrost servisa. Še kopico drugih kriterijev ste določili in se o njih strinjali. A ti zlomka, debata se je spet ustavila pri miškah. Tako je, miškah! Ker Celjani ne morejo prodati tistih Logitechovih, oni drugi iz Maribora pa ne tistih Microsoftovih. V nekakšnih konkurenčnih klavzulah je menda problem.

Tako radi bi vstali in čez vso sobo zarjoveli: “Miške so nepomembne! Poglejte, če Celjani slučajno ne postanejo za dvajset odstotkov cenejši in če Mariborčani ne podaljšajo roka dobave za pol meseca, je odločitev tako ali tako jasna. Miške ne vplivajo!” A veste, da bo takoj sledila množica ugovorov. Kaj pa, če oni naredijo to? Kaj, če se spremeni ono? Kako lepo bi bilo, če bi le lahko vtipkali par številk v računalnik, nekajkrat kliknili in v hipu dobili odgovore na vsa ta vprašanja...

Mislite, da se vam kaj podobnega ne more zgoditi? Zgodilo se vam bo. Takšni sestanki v resnici potekajo vsak dan. A obenem tudi obstajajo programi, ki znajo tisto, kar si želite, tisto "vtipkati par številk in nekajkrat klikniti". In podati odgovore šefom.

Takšne dileme in programe si bomo ogledali pri Odločitvenih sistemih. In še kaj več. Pogledali si bomo volilne sisteme in kako so pri naši televiziji ogoljufali neko znano pevko. Pogledali si bomo, kako se da s pomočjo računalniške analize podatkov zdravnike na Onkološkem inštitutu prepričati v odločitev, da je potrebno zamenjati zakoreninjeno metodo merjenja joda v ščitnici. A predvsem, kako se da računalnike uporabiti kot orožje za krajšanje sestankov.