Skip to main content
Izzivi in priložnosti je obvestilnik, namenjen obveščanju:
  • o izobraževanjih, konferencah, tekmovanjih in drugih dogodkih zunanjih organizatorjev (študentska društva in združenja, podjetja in druge organizacije);
  • o drugih zadevah, zanimivih za študente računalništva.
Za prejemanje obvestil o aktualnih objavah na tem forumu, se VPIŠITE TUKAJ.

Letna konferenca Regional Studies Association 2020 – Poziv za oddajo povzetkov

by Informator FRI -

Globalni megatrendi spreminjajo naš način življenja in dela, sodelovanja, financiranja, proizvodnje in potrošnje. Ob tem naraščajoči vpliv človeških dejavnosti na okolje povečuje pomen trajnostne komponente nadaljnjega razvoja. Nove tehnologije predstavljajo priložnost za reševanje temeljnih družbenih izzivov, od prehrane, razpoložljivosti energije in trajnostnega razvoja, do dostopa do izdelkov, storitev in informacij. Omenjeni trendi pa lahko tudi močno razdvajajo in predstavljajo enega največjih izzivov za socialno, politično in gospodarsko kohezijo ter celo mirno sobivanje.

Konferenca bo obravnavala vplive omenjenih megatrendov z regionalne perspektive. Ključno vprašanje, ki ga želimo zastaviti, je: „Kako lahko spremenimo naše urbane, podeželske in regionalne prostore, da se bodo uspešno soočili z izzivi, pred katerimi se nahajajo?“ Ob tem bo konferenca obravnavala tudi druge pomembne teme, povezane z regionalnim in urbanim razvojem, regionalno politiko in raziskavami,  prihodnostjo EU in kohezijske politike.

Na konferenci pričakujemo živahno razpravo več kot 450 udeležencev iz 50 držav iz univerz, podjetij, državnih in mednarodnih institucij. Vabimo vas, da nam pomagate soustvariti to vrhunsko izmenjavo mnenj in raziskovalnih dosežkov z udeležbo na štiridnevni konferenci v Ljubljani, ki jo organizirata združenje Regional Studies Association in Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani.

POMEMBNI DATUMI

  • Rok za predložitev povzetka: 31. januar 2020
  • Rok za predložitev predloga za »special session«: 17. januarja 2020
  • Rok prijave za »bursary«: 17. januar 2020
  • Registracija: od 1. decembra 2019
  • Datumi konference: 17. do 20. junij 2020

LOKACIJA: Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani

VEČ INFORMACIJ


Obisk IT-podjetja EBA

by Informator FRI -

Podjetje EBA išče predvsem sodelavce v jedrnem in aplikativnem razvoju na področju digitalizacije, oblačne tehnologije in umetne inteligence.

Predstavili bodo njihovo poslanstvo, delo, sodelavce, delovno okolje, možnost razvoja kompetenc in karierne priložnosti.

Podjetje EBA je v letu 2018 prejelo Nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

Rok prijave: 3. december 2019
Več informacij: Andreja Jurček, andreja.jurcek@uni-lj.si, 030 641 644

Prijava >>

CREA Hackathon 2019 - Don't touch my data

by Informator FRI -

Imaš rad izzive in se znajdeš v vrsticah programske kode? Potem je CREA Hackathon kot nalašč zate. Društvo BEST Ljubljana v sodelovanju s podjetjem Crea organizira 24-urno programersko tekmovanje.

Naloga obsega izdelavo aplikacije, ki bo izkoriščala lastnosti nesprejemljivosti podatkov. Ideje so neomejene!

Kako je to lahko še bolje?
Imamo visoke denarne nagrade za 1. 2. in 3. mesto. Poleg tega pa Crea išče dva nova sodelavca, zato je to zate enkratna priložnost za mreženje.

Se vidimo v 
soboto, 30. 11. 2019, ob 9:00 na Kampusu. Za hrano in pijačo bomo poskrbeli.

Prijavni obrazec >>

Več informacij najdeš na: spletni strani dogodku in FB dogodku.


Tekmovanje ACM: Naloga na temo stiskanja nizov

by Informator FRI -

V okviru Tekmovanja ACM iz računalništva in informatike, ki bo 28. marca 2020, je do 27. marca 2020 razpisana naloga na temo stiskanja nizov.

Čeprav je naloga razpisana v okviru srednješolskega tekmovanja, je namenjena tudi študentom. K sodelovanju ste torej vabljeni vsi, ki bi se radi pomerili v algoritmični spretnosti. 

Dani niz znakov bi radi razrezali na več krajših nizov, pri čemer tako razbitje na podnize ocenimo tako, da seštejemo dolžine vseh *različnih* nizov v razbitju in tej vsoti prištejemo število *vseh* nizov v razbitju. Naloga je najti takšno razbitje, ki doseže čim manjšo vrednost te kriterijske funkcije.  Izziv je torej najti razbitje, v katerem se po večkrat pojavijo enaki podnizi.

Natančnejša navodila >>

Projekt na temo depresije pri mladostnikih

by Informator FRI -

Sodelavci s Teološke fakultete Univerze v Ljubljani vabijo študenta/ko FRI k sodelovanju na KPK/ŠIPK projektu na temo depresije pri mladostnikih. 

V okviru projekta bo treba postaviti spletni portal z informacijami o antidepresivih in podobnimi vsebinami.

Zainteresirani se čim prej javite. Kontakt za več informacij je lia-katarina.kompan@guest.arnes.si.

Pridružite se tekmovanju v računalniški varnosti RUCTF

by Informator FRI -

V soboto, 23. 11. 2019, bo skupina študentov FRI tekmovala na attack & defense CTF tekmovanju RUCTF. Študente, ki vas zanima računalniška varnost, vabijo, da se pridružite tekmovalni ekipi.

Zainteresirani pišite Urbanu na us5476@student.uni-lj.si.

Strokovno srečanje Interdisciplinarnost skozi oči alumnov 2019

by Informator FRI -

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na strokovno srečanje INTERDISCIPLINARNOST SKOZI OČI ALUMNOV 2019: študentski projekti s področja ohranjanja kulturne dediščineki bo potekalo v torek, 19. novembra 2019, s pričetkom ob 18.00v Avditoriju Moderne galerije v Ljubljani.

Konservatorsko-restavratorska stroka je nedvomno interdisciplinarna, kar dokazujejo tudi številni projekti, ki so bili izvedeni tako na UL ALUO kot na drugih članicah Univerze v Ljubljani ter v tesnem sodelovanju z ostalimi slovenskimi institucijami, ki se ukvarjajo s kulturno dediščino. Na UL ALUO smo se zato odločili, da spodbudimo javne predstavitve raznolikih študentskih projektov, katerih skupni cilj je varovanje, ohranjanje in predstavljanje kulturne dediščine. Na prvem tovrstnem dogodku bomo povezali študente petih fakultet UL, ki bodo v obliki kratkih 5-minutnih nastopov predstavili svoja zaključna dela s tega področja, izvedena v zadnjih treh študijskih letih (2016/17, 2017/18, 2018/19).

Sodelujejo: Biotehniška fakulteta (UL BF), Fakulteta za arhitekturo (UL FA), Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (UL FKKT), Fakulteta za računalništvo in informatiko (UL FRI)

Podpora: Svet za umetnost Univerze v Ljubljani, Klubi alumnov Univerze v Ljubljani, Moderna galerija

Predavanje dr. Ivana Bratka v okviru festivala Grounded

by Informator FRI -

Vljudno vabljeni v četrtek, 14. 11. 2019, ob 18.00 v Mestno galerijo Ljubljana na predavanje dr. Ivana Bratka z naslovom Etične dileme dolgoletnega raziskovalca umetne inteligence. Predavanje bo potekalo v okviru festivala Grounded

O predavatelju: 

Dr. Ivan Bratko je utemeljitelj umetne inteligence v Sloveniji, sodi med pionirje strojnega učenja v mednarodnem merilu. Vodil je raziskovalne skupine na Institutu Jožef Stefan ter na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Njegova področja raziskovanja so strojno učenje, kvalitativno modeliranje, inteligentna robotika, hevristično programiranje in programi za igranje šaha. V strojnem učenju se posveča predvsem učenju iz šumnih podatkov, povezovanju učenja in kvalitativnega sklepanja, konstruktivno indukcijo, induktivnim logičnim programiranjem in aplikacijami strojnega učenja, med drugim v medicini in vodenju dinamičnih sistemov.

Več informacij o programu festivala na https://www.grounded.si/program2019/

Predavanje Mobilne igre v Unity-ju za začetnike

by Informator FRI -

V sredo, 13. 11. 2019, ob 8.30 bo v predavalnici P03 potekala predstavitev in diskusija mobilnih iger v Unity-ju za začetnike s strani podjetja Ekipa2 d.o.o, skupina Outfit7. 

Prvi del predstavitve, ki ga bosta pripravila Žiga Osolin, Senior Software Engineer in Gregor Mubi, Software Engineer, bo namenjen osnovam programa Unity, ki ga uporabljajo za razvoj iger za Outfit7. Drugi del pa bo prilagojen vprašanjem in zanimanju študentov. Vključeni bodo tudi praktični primeri in prakse, ki se jih držijo v podjetju, ter nasveti, kako začeti in nadaljevati kot razvijalec (mobilnih) iger. 

Vabljeni!

Štipendijski program “ASEF Junior Fellows”

by Informator FRI -

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ASEF (https://www.asef.net) je objavila razpis za nov štipendijski program ASEF Junior Fellows (https://www.asef.net/junior-fellows). Gre za triletni program, v okviru katerega izbrani študenti opravijo raziskovalno-študijsko prakso na odličnih svetovnih univerzah (ZDA, Kanada, Velika Britanija, Avstralija in Nova Zelandija), sodelujejo na raziskovalnih projektih s svojega področja delovanja in se vključujejo v razne dejavnosti, ki jih izvaja ASEF, kot so delavnice mehkih veščin, treningi javnega nastopanja, redna srečanja strokovnih krožkov, javna predavanja in pogovori z zanimivimi gosti. 

Možne so prijave za področja fizike, biologije, medicine, strojništva, elektrotehnike, računalništva, matematike, ekonomije, okoljskih znanosti, glasbe, prava, lingvistike, politologije, humanistike in drugih ved. Prijave so odprte za vse slovenske študente in študente slovenskih korenin ne glede na stopnjo in kraj študija.

Zgodnji rok za prijavo je 1. december 2019. Prijave oddane do tega datuma bodo v celoti upoštevane. Prijave bo sicer možno oddati do 15. januarja 2020, a zainteresirane študente spodbujamo, da se prijavijo čim prej.

Prijave morajo biti oddane na spletni portal https://www.asef.net/junior-fellows. Morebitna vprašanja pošljite na info@asef.net.

Fundacija ASEF povezuje Slovence doma in po svetu. Fundacija štipendira slovenske študente in študente slovenskih korenin za 10-tedenske raziskovalno-študijske obiske na vrhunskih univerzah in institucijah po svetu in v Sloveniji. Štipendijski programi ASEF krepijo sodelovanje in kroženje znanja med Slovenijo in preostalim svetom. ASEF nadarjenim študentom omogoča, da se osredotočijo na raziskovanje in razvijejo svoje potenciale v največji možni meri.

Vabljeni k prijavi!