Imate radi filme? Znanstveno fantastiko? Ste gledali Matrico, Terminatorja, Odisejo 2001, Umetno inteligenco, Laro Croft? Potem gotovo mislite, da veste, kaj je umetna inteligenca. V resničnem svetu se že od nastanka prvih računalnikov vrstijo znanstvene in filozofske razprave o tem, če je možno ustvariti sistem, ki se bo obnašal inteligentno.  ..

Danes mnogi programi pomagajo zdravnikom postavljati diagnoze, odkrivati goljufije v zavarovalništvu in na borzi ter celo določati, kateri izdelki naj stojijo skupaj na polici v veleblagovnici. Kdo je najmočnejši šahovski igralec na svetu? Kako poteka analiza človeškega genoma? Inteligentni sistem je sposoben sistem – in mnogi programi tudi so sposobni, le da so ozko omejeni in zmožni reševati probleme na zelo omejenih področjih.

Danes dobro vemo, da inteligence brez učenja ni – torej moramo računalnike naučiti, da se začnejo zares učitiin le pomniti, kajti edino pravo znanje je tisto, ki ga znaš uporabiti v praksi in s katerim si sposoben reševati probleme bolj učinkovito. Pri predmetu Umetna inteligenca boste spoznali, zakaj obstaja tako velik razkorak med pričakovanji in realnostjo, kaj sploh je inteligenca in kako jo simuliramo z računalnikom. Pogledali si bomo nekaj najuspešnejših tehnik reševanja problemov, ki izhajajo iz umetne inteligence, npr. strojno učenje. Govorili bomo o predstavitvah znanja, nevronskih mrežah in obdelavi naravnega jezika. Naučili se bomo, da sta v umetno inteligenco vmešana tudi evolucija in agenti.

Vaje pri predmetu potekajo v obliki reševanja nekaterih nalog in posvetovanj z asistentom o seminarskih nalogah. Oceno vaj predstavlja skupna ocena seminarskih nalog, pri vseh pa je potrebno doseči več kot polovico točk. Pogoj za pozitivno oceno vaj je tudi doseženih polovica vseh točk na kvizih.

Ocena pri predmetu je sestavljena kot povprečje ocene vaj in ocene pisnega izpita, pri katerem je potrebno doseči več kot polovico točk. Oceno je mogoče izboljšati z ustnim izpitom.