"Pozdravljena Tina Maze. Mi lahko zaupaš kje skrivaš svoje smuči?". Aha, pod modrim cilindrom. Tega pa sem že prej srečal, potem, ko sem Petru Prevcu dostavil njegovo čelado. Najbolje, da se vrnem nazaj, poiskati moram pravo pot. Bolje bo, da zavijem levo, ker bom prej na cilju, pa še dlje od ovir se bom peljal. Še njej dostavim njen predmet, pa bom izpolnil mojo nalogo dostavljavca."

Razmišljanje, kot bi ga ob reševanju kompleksne naloge lahko zapisal človek, je lahko prav podobno sklepanju računalniškega programa. Seveda, inteligentnega. Inteligentne agente sestavljajo moduli za umetno zaznavanje (uporaba senzorjev, obdelava signalov, razpoznavanje predmetov, interpretacija slik, lokalizacija v prostoru), ter moduli za vodenje, taktično ter strateško sklepanje in učenje. Tako kot ljudje lahko inteligentni računalniški agenti med izvajanjem nalog zaznavajo okolico, eksperimentirajo, se učijo in spoznanja uporabljajo pri reševanju prihodnjih nalog. Pri predmetu Razvoj inteligentnih sistemov bomo spoznali, kako iz programskih modulov za umetno zaznavanje in umetno inteligenco take agente sestavimo in uporabljamo. Naučili se bomo, kako za dani problem izberemo prave metode in kako te povežemo tako, da bodo agentovi podsistemi delovali usklajeno.

Predmet bo izrazito praktičen, rešitve bomo implementirali in jih integrirali na pravih robotskih platformah v robotskem operacijskem sistemu ROS. Delali bomo z mobilnimi roboti, ki smo jih sestavili iz avtonomnega sesalca iRobot Roomba, RGBD kamere Kinect ter nekaj druge elektronike. Roboti bodo morali samostojno rešiti kompleksne naloge, kot je zgoraj opisana. In seveda bomo vse skupaj popestrili s tekmovanji robotov posameznih skupin študentov. Naj najboljši robot zmaga!

Glavni poudarek pri predmetu je praktično delo na robotih v učilnici, ki je temu namenjena, tako med vajami kot tudi sicer. Poudarek je na sprotnem delu med semestrom s tremi glavnimi mejniki, do katerih naj bi bile razvite določene funkcionalnosti robotskih sistemov. Mejniki so tipično postavljeni v prvi teden aprila, maja in junija. Evalvacija razvitih robotskih sistemov v okviru teh mejnikov nadomesti pisni izpit.