Topic outline

 • Robo liga FRI 2020: Čebelnjak

  LogoUniverzitetno  študentsko  tekmovanje v  programiranju  mobilnih robotov Lego Mindstorms na Fakulteti za računalništvo in informatiko.

  (Pretekle dogodivščine Janeza in Franca lahko najdete na lanski učilnici.)

  Prišlo je poletje 2019 in sadovnjaki so samevali. Le redko-katera veja se je šibila pod težo sadja. Roboti so hitro pobrali ubogi pridelek in še preden bi lahko oče sadovnjak predal enemu od sinov, je k njemu prišla multinacionalka, ki je tam hotela postaviti tovarno. Za kmetijsko zemljišče mu je ponudila trikratnik vrednosti v registru nepremičnin na portalu E-prostor Geodetske uprave Republike Slovenije.

  Rešitev je bila sedaj preprosta: vsak od sinov je lahko dobil polovico denarja. Vendar sta kmalu ugotovila, da denar ni vse in da bogastvo s seboj prinese dolžnosti do družbe in socialnega okolja.

  Da bi poskrbela, da se podobna katastrofa ne bi pripetila še drugim in bi hkrati očistila svojo vest, ker sta v svojo vas pripeljala velikega onesnaževalca, sta se sinova Janez in Franc odločila, da bosta postala čebelarja. Tako bosta lahko svoje čebele vozila v sadovnjake na pašo, kjer bodo oprašile drevesa, v zameno pa bosta dobila med.

  Med je seveda boljši, če ga čebele naberejo na bolj eksotičnih rastlinah, zato sta Janez in Franc naročnike začela iskati čim dlje stran od doma. Ker pa stari oče potrebuje skrb svojih sinov, ne moreta biti dolgo zdoma, zato sta se odločila, da bosta svoje panje naredila samo-vozeče. In tako pomoč spet iščeta pri najboljših izdelovalcih samostojnih robotov - pri vas.