Kaj namestiti na svoj računalnik

Pri predmetu bomo uporabljali Python (verzija 3.6 ali več) in razvojno okolje PyCharm.

Najprej potrebujete Python:

 • Na MS Windows in macOS poberite Python in poženite inštalacijo.
 • Na Linuxu Python že imate. Če v shellu napišete python, boste dobili python 2.7, če poženete python3, pa bi se moralo oglasiti kaj novejšega. Če je starejši od različice 3.6, si raje namestite (še) novejšega, trenutno 3.10.

Ko imate Python, poberite in namestite še PyCharm. Community Edition, ki je zastonj, bo za naše potrebe čez in čez dovolj.

Python bomo potrebovali, PyCharm je le priporočen. Kdor hoče, lahko uporablja druga okolja za Python (PythonWin, PyScripter ali katero od sto drugih), Eclipse s PyDevom ali Sublime, Visual Code, emacs, vi, Notepad++, Notepad--...

Nastavitve PyCharma

Začetni projekt

Za potrebe predmeta boste v PyCharmu ustvarili en (in en sam) projekt.

Ko prvič odprete PyCharm, izberite Create New Project.

 • Izberite Pure Python.
 • Location naj bo primeren direktorij, v katerega poddirektorijih boste imeli vaje, domače naloge in podobno. To bo nekaj v slogu c:\Users\Jana\fakulteta\programiranje (na Windowsih, oz. ustrezno drugače drugod). Za vsak slučaj se na Windowsih izogibajte šumnikom.
 • Izberite Previously configured interpreter (namesto New environment). Šlo bi sicer oboje, vendar izkušnje kažejo, da se študenti z "New environment" pogosto zaplezajo.
 • Odprite, kar je v Interpreter (kliknite levo od "Interpreter"). Tam v spustnem menuju poiščite primeren Python.

  Večini bo PyCharm sam našel Python (ali več Pythonov, če jih imate več). Izberite pravega. Če jih je več, je pravi tisti, ki ima v imenu 310 (ali 39 ali 38 oz. 37, če želite tega).

  Če ste med (upam, redkimi) nesrečniki in vam ne pokaže nobenega Pythona ali pa le 2.7, kliknite na ... desno od spustnega menuja. V dialogu, ki se odpre, bo na levi izbrano Virtualenv Environment. Namesto tega izberite System Interpreter. V spustnem menuju verjetno še ni pravega Pythona, zato kliknite tri pike na desni in ročno poiščite Python, ko ste ga našli in izbrali, ustreznokrat kliknite OK.

  Kje najdemo Python, če ga PyCharm ni našel sam?

  1. Če ste Python namestili s condo, uporabite nek Python v okviru Conde.
   • Če imate navidezno okolje, bo to Python v, recimo, /Users/janez/miniconda3/envs/prog/bin/python (torej: pot do okolja, nato pa bin\python.
   • Če niste ustvarili navideznega okolja, je to nekaj v slogu /Users/janez/miniconda3/bin/python.
  2. Če Pythona niste nameščali s Condo, je na Linux in macOS v /usr/bin/python3, na Windowsih pa samo Bog in Bill vesta, kje. Mogoče c:\Python310\python.exe ali pa c:\Users\janez\AppData\Local\Program\Python\Python38\python.exe. Ali kje drugje. Z Billom se vam opravičujeva za vse nevšečnosti.
 • Na koncu kliknite Create.

Vse to naredite le prvič. Nato boste v ta projekt dodajali vse, kar boste delali v okviru predmeta. Vse to boste lepo organizirali po poddirektorijih - kot boste videli početi mene na predavanjih.

Oklepaji in šumniki na MS Windows

 • Če vam na Windowsih ne delata znaka '[' in '{': pojdite na

  File / Settings / Keymap

  • Main menu / Navigate / Implementation(s)
  • Main menu / Refactor / Extract / Field

in odstranite pripadajoči bližnjici Ctrl+Alt+B in Ctrl+Alt+F.

(Problem je v tem, da je tipka Alt Gr isto kot Ctrl + Alt, torej je AltGr+F, kjer bi dobili oklepaj, isto kot Ctrl+Alt+F, kar je bližnjica za Extract/Field...)

 • PyCharm nastavite, da bo delal z utf-8:

  Editor / File Encodings Vse nastavite na utf-8

  Če si že predtem odprl datoteko in ti desno spodaj piše CP1250 ali ISO-8859-nekaj, klikni in spremeni na UTF-8.

(Problem je v tem, da so Windowsi včasih neumni.)

Last modified: Wednesday, 6 October 2021, 10:18 AM