Knjige, spletne strani in spletni tečaji

Literatura

Naša delavnica bo kratka. Če se hočete zares naučiti programirati, bo potrebno pogledati še kam drugam. Literature o Pythonu je ogromno. Večina mi ni všeč, saj ne izkorišča prednosti, ki jih kot jezik za poučevanje programiranja ponuja Python. Priporočam kaj s spodnjega seznama.

  • Magnus Hetland: Beginning Python. Knjiga je namenjena začetnikom, v kasnejših poglavjih pa so tudi reči, ki vam bodo prišle prav, ko boste programiranja že vešči. Ni zastonj, a tudi ne draga. Njen avtor tudi sicer dobro piše - brez cenenega humorja, a lahkotno in dostopno.
  • Think Python je prav tako namenjena začetnikom in prav tako zastonj, pripelje pa kar globoko v programiranje. Vredno ogleda.
  • How to Think Like a Computer Scientist. Malo drugačen vrstni red kot na naši delavnici, a vredno ogleda.

Tečaji

Brezplačni spletni tečaji Pythona rastejo kot gobe po dežju (ker ga pač na večini boljših univerz uporabljajo kot jezik za poučevanje programiranja). Veliko je slabih, nekateri pa so odlični. Pogosto jih najdete na spletnih straneh, kot sta Coursera in edX. Da nas prisilijo k sprotnem delu, se takšni tečaji navadno začnejo na določen datum in potem vsak teden sproti objavljajo novo gradivo in naloge. A če zamudite začetek enega, lahko vedno najdete drugega. Ker je udeležba zastonj, si ogledate prvi teden ali dva in potem vztrajate, če vam je všeč...

Tule je samo nekaj primerov.

Rice University: An Introduction to Interactive Programming in Python
Odličen pristop in dobra predavanja.

MIT 6.00x: introduction to Computer Science and Programming
Odlično, vsebuje pa tudi Uvod v računalništvo in nekatere zahtevnejše teme. Fenomenalna so tudi v živo posneta predavanja istih predavateljev: MIT 6.00 Introduction to Computer Science and Programming, Fall 2008)

Udacity: Introduction to computer science (CS101) Building a web browser
Hitro preide v konkreten projekt in govori o različnih temah. Morda je komu bolj všel takšen slog...

Predvsem tistim, ki že znajo programirati priporočam fenomenalni tečaj Programming Languages. Nisem edini na fakulteti, ki mu je Dan Grossman spremenil pogled na programiranje. Pohitite s prijavo, saj se je tečaj že začel.

Last modified: Monday, 12 October 2015, 3:39 PM