FAQ for teachers

Kdo skrbi za učilnico?

Administrator spletne učilnice je Martin Vuk. Za fizični strežnik in infrastrukturo skrbijo v Računalniškem centru.

Who is responsible for this site?

Administrator is Martin Vuk. If the site does not work, please contact IT Support Services.

Sem zaposlen na FRI, kako se prijavim v učilnico?

V spletno učilnico se prijavite z uporabniškim imenom uporabnik@fri1.uni-lj.si in običajnim geslom. Če se v učilnico ne morete prijaviti, se poskusite prijaviti še v pošto. Če tudi ta prijava ne dela, se za pomoč obrnite na Računalniški center.

Nisem zaposlen na FRI, kako se prijavim v učilnico?

Če imate račun na univerzi, se lahko prijavite s tem računom. Sicer pišite administratorju in navedite naslednje podatke:

  • ime in priimek
  • elektronski naslov, po možnosti iz domene uni-lj.si.
  • predmeti (ime, letnik, smer) in vaša vloga pri njih (predavatelj, asistent)

Nekaterih svojih predmetov ne vidim, kako jih lahko dodam?

Ko ste prijavljeni, boste videli predmete, ki smo vam jih dodelili. Če kakšen manjka, pišite administratorju. Če je predmet lani že obstajal, lahko sporočite le njegovo kratko ime, sicer pa polno ime ter smer in letnik študija. Prav tako sporočite vašo vlogo pri predmetu (predavatelj oz. asistent).

Na učilnico bi rad dodal nov predmet. Kako to storim?

Izpolnite zahtevo za nov predmet. Administrator bo zahtevo kar se da hitro obravnaval in vam sporočil, takoj ko bo predmet potrjen.

Če je le mogoče, naj bo naslov dvojezičen takole:

<span class="multilang" lang="sl">Slovenski naslov</span><span class="multilang" lang="en">English Title</span>


Pri svojem predmetu ne vidim vseh sodelavcev, kako jih lahko dodam?

Asistenti in predavatelji imajo popoln nadzor nad predmetom in lahko sami določajo ostale asistente in predavatelje pri predmetu, glej menu Nastavitve (kolešček desno zgoraj) → Več... → Uporabniki → Vpisani uporabniki. Če osebe, ki jo želite dodati k predmetu, ni v seznamu, se mora ta vsaj enkrat prijaviti (glej vprašanje glede prijave).

V seznamu udeležencev je ikona možička s + znakom. S klikom na to ikono lahko kolega povzdignete v asistenta, če se je v predmet že prijavil. Sicer pa ga lahko dodate z gumbom "Vpiši uporabnike".

Vljudno prosimo, da sami poskrbite za vloge in da konktaktirate administratorja le, če naletite na težave.

Kako iz svojih predmetov pobrišem predmet, pri katerem ne učim?

Če imate odvečen predmet, smo se zmotili pri dodeljevanju vlog. Iz predmeta se lahko izbrišete sami: vstopite v predmet in se pobrišite s spiska v meniju Nastavitve → Skrbništvo predmeta → Uporabniki → Vpisani uporabniki.

Kaj storim, če študenti ne vidijo predmeta?

To pomeni, da je predmet neaktiven (v spisku predmetov je sive barve) in ga študenti ne vidijo. Da bo predmet viden študentom, ga morate aktivirati v menuju Nastavitve → Skrbništvo predmeta→ Uredi nastavitve→ Splošno → Vidno→ Pokaži.

Lahko se tudi zgodi, da predmet ni postavljen v pravo kategorijo. Kategorijo lahko preverite pod Nastavitve → Skrbništvo predmeta → Uredi nastavitve → Kategorija predmeta. Če želite kategorijo spremeniti, pišite administratorju. Če predmet spada v več kategorij (na primer pri izbirnih predmetih), se odločite za najbolj smiselno, nato pa študentom povejte, kje lahko najdejo predmet.

Ali je predmet na voljo preverite tako, da učilnico odprete v oknu brez beleženja zgodovine in predmet poiščete na spisku vseh predmetov.

Kako iz svojih predmetov izpišem študente, ki so se vpisali ponesreči?

Študente lahko izpišete tako, da pritisnete na križec v čisto desnem stolpcu na seznamu, ki ga dobite pod Nastavitve → Skrbništvo predmeta → Uporabniki → Vpisani uporabniki.

Kako študentom ponudim možnost prijave na kolokvij ali izbiro skupine za vaje?

To lahko storite, če dodate dejavnost Možnost (vklopite urejanje ter izberite Dodaj dejavnost ali vir, kot bi ga za dodajanje povezav ali datotek). V njej si lahko študenti izberejo tisto možnost, ki jim najbolj ustreza. Pri kolokvijih vklopite samo eno možnost (opravljal bi kolokvij) pri izbiri skupin za vaje pa eno možnost za vsak termin, pri čemer ne pozabite omejiti števila mest pri posamezni možnosti.

Kako lahko pišem matematične izraze?

Na učilnici je naložen MathJax, ki vam omogoča, da matematične izraze pišete kot v LaTeXu, če jih vstavite med \( in \). Na primer, če napišete \(x_{1, 2} = \frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4 a c}}{2 a}\), se to prikaže kot \(x_{1, 2} = \frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4 a c}}{2 a}\).

Ali lahko testiram delovanje modulov spletne učilnice, ne da bi "smetil" po učilnicah dejanskih predmetov?

Lahko. V ta namen smo naredili predmet Peskovnik. Če želite dostop do tega predmeta, se obrnite na administratorja.

Rad bi zbrisal stare objave na forumu

V predmetu v katerem je forum izberete v meniju

Nastavitve -> Ponastavi

Nato v zavihku Forumi  izberete Izbriši vse prispevke , kliknete Ponastavi predmet in sledite postopku do konca.

Statične strani

Imam nekaj spletnih strani, na katerih so dokumentacija in ostala gradiva v zvezi z mojimi predmeti. Zdi se mi nesmotrno, da zaradi teh nekaj strani laufamo posebni strežnik v laboratoriju. Ali je kakšna možnost, da bi te informacije objavili tudi nekje na e-učilnici – da bi bila stalna vsebina in bi bila dostopna tudi od zunaj (javna) ? Že kdo to uporablja in kako ?

FRI ima spletni strežnik za statične spletne strani. Samo z Računalniškim centrom se morate zmeniti, na katerem url-ju bodo strani dostopne in, da vam razloži, kako naložite datoteke na strežnik.

Pri predmetu so ostale lanske ocene, kako jih pobrišem?

Najprej za vsak slučaj ustvarite varnostno kopijo predmeta Nastavitve predmeta -> Varnostna kopija. Nato izberete Nastavitve predmeta -> Ponastavi  in obkljukate možnost Pobriši ocene.

Rad bi spremenil datume več dejavnosti hkrati

Poglejte med Nastavitve predmeta -> Poročila -> Datumi ali direktno s povezavo

https://ucilnica.fri.uni-lj.si/report/editdates/index.php?id=id_predmeta

kjer id_predmeta zamenjate z ustrezno številko.

Študent pravi, da ne more dostopati do predmeta, a je naveden v seznamu sodelujočih

Preverite, kakšen status ima študent pri tem predmetu (desni stolpec). Če se je študent sam vpisal v predmet, nato pa je bil samovpis onemogočen v nastavitvah predmeta, postane vpis študenta "neaktiven" in ne more dostopati do predmeta.  Če študenta iz predmeta izpišete in ponovno vpišete, se bo status vpisa spremenil v "aktiven" in študent bo lahko dostopa do predmeta.

Vsebina predmeta je vidna le vpisanim študentom, kako omogočim, da bo vidna vsem

Omogočite morate dostop gosta. To lahko storite v Nastavitvah (kolešček desno zgoraj). Izberete

Več... ->Uporabniki->Metode vpisa

in kliknete na ikonico očesa pri enoti Dostop gosta.

Še vedno imam vprašanja, koga lahko vprašam?

Administratorja.

Last modified: Sunday, 5 January 2020, 3:14 PM