FRI-informator

FRI Informator je obvestilnik s splošnimi temami za študente, ki niso nujno neposredno povezane s pedagoškim procesom.
  • Namenjeno obveščanju o dogodkih in predavanjih na FRI, o možnostih sodelovanja na raziskovalnih projektih in v laboratorijih FRI, o mednarodnih izmenjavah in o drugih pomembnih obvestilih fakultete.
Obvestilnik je del spletne učilnice FRI in ga prejmejo vsi študenti fakultete. Kadarkoli se lahko odjavite preko povezave na dnu vsakega sporočila (Odpovej naročnino na ta forum).

Zaradi velike količine obvestil na FRI informatorju, bomo tu objavljali le še vsebine in napovedi o dogodkih, ki potekajo v (so)organizaciji FRI, ostale vsebine pa na dveh novih forumih.

NOVA FORUMA

Šport in rekreacija za študente (za prejemanje aktualnih obvestil se prijavi v forum TUKAJ)
  • Namenjeno obveščanju o univerzitetnih športnih prvenstvih, ponudbi športnih dejavnosti in rekreacije za študente ter dejavnosti Športnega društva FE in FRI.
Izzivi in priložnosti (za prejemanje aktualnih obvestil se prijavi v forum TUKAJ)
  • Namenjeno obveščanju študentov o izobraževanjih, konferencah, tekmovanjih in drugih dogodkih zunanjih organizatorjev (študentska društva in združenja, podjetja in druge organizacije); o kadrovskih štipendijah in razpisih ter o drugih zadevah, zanimivih za študente računalništva.

Novice urejata Služba za komuniciranje in Študentski referat FRI.

Dan magistrskih tem iz industrije

by Informator FRI -

Vabljeni na Dan magistrskih tem iz industrije, ki bo ta četrtek, 17. 10., med 11:00 in 12:30 v avli FRI.

Teme bodo v sproščenem in neformalnem vzdušju predstavljali predstavniki podjetij kar na relaciji 1:1 (oziroma manjšim zainteresiranim skupinam) na mizah v avli.

Če še iščete temo za magistrsko nalogo ali mogoče želite le spoznati izzive podjetij in z njimi navezati sodelovanje, ste vljudno vabljeni, da nas obiščete.

Začetni opisi tem so dosegljivi v dokumentu (na povezavi), da si lažje ustvarite začetno mnenje ter pristopite in začnete debato.

Debata KUI: Intentional Action in a Computational Cognitive System

by Informator FRI -

Katedra za umetno inteligenco vabi na debato z naslovom “Intentional Action in a Computational Cognitive System" v četrtek, 17. 10. 2019, ob 14.15 v P03. Debato bo pripravil Will Bridewell.

Contents:

The talk covers research on a computational theory of intentional action. At the heart of the theory is the claim that part of what it means to intentionally carry out a task is to be oriented toward the world in a task-relevant way. That is, agents preferentially attend to aspects of their environment that are relevant to their current tasks, which enables them to act in a goal-directed manner while remaining responsive to unpredictable events. The talk will describe a computational implementation in the ARCADIA framework and demonstrate its application in the domains of visual question answering and autonomous vehicles.

About the lecturer:

Will Bridewell is a computer scientist at the U.S. Naval Research Laboratory. Formerly he was a research scientist at Stanford University and the Institute for the Study of Learning and Expertise. His current research investigates the relationship between attention and intentional action with a broader interest in computational theories of consciousness. He is the co-designer of the ARCADIA cognitive system and co-directs the ARCADIA research program.


Študentsko delo - pomoč pri izvedbi delavnic

by Informator FRI -

V LGM iščemo več študentov, ki bi pomagali pri izvedbi delavnic na osnovnih šolah po Sloveniji.

Delo je plačano in zajema naslednje:

  • priprava okolja v učilnici na šoli (postavitev 30 prenosnih računalnikov, priklop na internet, nastavitve brskalnika),
  • postavitev routerja in vzpostavitev omrežja,
  • pomoč pri izvedbi šolske ure (reševanje nastalih tehničnih težav glede omrežja in prenosnikov).

Enako delavnico bomo izvedli večkrat na različnih šolah. Potekale bodo v dveh delih: v novembru in decembru 2019 ter v februarju in marcu 2020. Točne datume bomo usklajevali sproti. Na vsaki delavnici naj bi pomagala po dva študenta, za približno 3 do 4 ure (priprava okolja, izvedba šolske ure, pospravljanje po delavnici).

Zainteresirani študenti naj kontaktirajo Alenko Kavčič v LGM (alenka.kavcic@fri.uni-lj.si), pri kateri lahko dobite tudi podrobnejše informacije.

Otvoritev razstave in nastop Bande FRIdom

by Služba za komuniciranje UL FRI -

Vabljeni na otvoritev razstave POLETJE V RAČUNALNIKU, ki bo jutri, v četrtek, 3. oktobra 2019, ob 18. uri v avli Fakultete za računalništvo in informatiko, na kateri bo za dobro vzdušje poskrbela tudi fakultetna glasbena skupina Banda FRIdom.

V avli in na hodnikih fakultete bodo v oktobru in novembru na ogled izbrane fotografije z delavnic ter primeri izdelkov udeležencev poletne šole.

Prepoved prodaje oz. ponudbe alkoholnih pijač in kajenja na fakulteti in v njeni okolici

by Informator FRI -

Pozdravljeni!

Želimo vas seznaniti z dopisom, ki ga je Ministrstvo za zdravje 4. julija 2019 naslovilo na Univerzo v Ljubljani in vse njene članice.

Opozorili so nas na izvajanje 12. člena Zakona o omejevanju porabe alkohola in 39. člena Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov v objektih in na pripadajočih funkcionalnih zemljiščih objektov, kjer se opravlja dejavnost vzgoje ali izobraževanja.

Izpostavili so, da je Zdravstveni inšpektorat RS v zadnjih dveh letih zaznal povečano število prijav in tudi kršitev določb teh zakonov. Poudarili so, da:

- prvi in drugi odstavek 39. člena Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) določata, da je prepovedano kajenje oziroma uporaba tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih ter v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let. Prepovedano je tudi kajenje v prostorih, ki se po tem zakonu ne štejejo za zaprte prostore, če so del pripadajočih funkcionalnih zemljišč objektov, v katerih se opravlja dejavnost vzgoje ali izobraževanja, in da

- prvi odstavek 12. člena Zakona o omejevanju porabe alkohola (ZOPA) določa, da je prepovedana prodaja oziroma ponudba alkoholnih pijač v objektih in na pripadajočih zemljiščih, ki so neposredno namenjena za njihovo redno rabo (pred vhodom, na dostopnih poteh in na dvorišču stavbe), kjer se opravlja dejavnost vzgoje, izobraževanja in zdravstvena dejavnost.

Poleg tega Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) v 51. členu določa, da delavec ne sme delati ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc. V tem primeru mora delodajalec odstraniti z dela, delovnega mesta in iz delovnega procesa delavca, ki je delal ali je bil na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc.

Navedene določbe veljajo tudi v popoldanskem času, konec tedna in med počitnicami. Prepovedi veljata za vse zaposlene, študente in tudi obiskovalce, kazni za kršitve pa so visoke.

Na UL FRI in UL FKKT vas pozivamo, da skupaj prispevamo k ohranjanju pozitivnih sporočil in zgledov, ki jih članice Univerze v Ljubljani prenašamo na mlade ter tako spodbujamo zdrav življenjski slog, ki prispeva k boljšemu zdravju in blagostanju posameznika in družbe.


izr. prof. dr. Mojca Ciglarič, dekanja UL FRI

prof. dr. Jurij Svete, dekan UL FKKT

Erasmus+ čajanka

by Služba za komuniciranje UL FRI -

Vabljeni na Erasmus+ čajanko, ki bo v sredo, 2. 10. 2019, ob 12.00 v predavalnici 2.

Na čajanki se boste s koordinatorko izmenjav na UL  FRI lahko pogovorili o možnosti naknadnih Erasmus+ prijav na študijsko izmenjavo v poletnem semestru študijskega leta 2019/2020.

Rok za oddajo prijave na naknadni razpis za  Erasmus+ študijsko izmenjavo je 6. oktober 2019

Debata KUI: Personalized Healthcare and Agent Technologies

by Služba za komuniciranje UL FRI -

Katedra za umetno inteligenco vabi na debato z naslovom Personalized Healthcare and Agent Technologies v četrtek, 3. 10. 2019, ob 14.15 v P03. Debato bo pripravila Mirjana Ivanović.

Debate KUI potekajo tedensko, v četrtkovih terminih ob 14.15. Vsebina zajema izmenjavo mnenj, predstavitev zanimivih idej, knjig, orodij, raziskovalnih problemov, rezultatov, člankov in drugih zanimivih tematik. K udeležbi in pripravi debat ste lepo vabljeni. Za pripravo in rezervacijo termina se, prosim, obrnite na Marka Robnika Šikonjo.

Povzetek:

Gains in life expectancy and declines in fertility have led to an aging global population. This is a motivation to develop intelligent and smart environments that support independent living of old population. In this context, a range of new technologies including wearables, 3D sensors, and smart environments provide rich complex data and give the opportunity to discover patient’s preferences, traits, and states. Agents and multi-agent systems are used in applications like personalized and socialized healthcare platforms. We will present opportunities and challenges that agent technologies offer in personalized healthcare.

O gostji:

Mirjana Ivanović is Professor at the University of Novi Sad, Faculty of Sciences, Serbia. She is the author or co-author of 13 textbooks, 13 edited proceedings, 3 monographs, and of more than 440 research papers published in international journals and proceedings of international conferences. Her research interests include multi-agent systems, e-learning, and applications of intelligent techniques (CBR, data and web mining).Sodeluj na fotografiranju pred FRI

by Služba za komuniciranje UL FRI -

Za namen predstavljanja fakultete in promocije študija na FRI bomo v torek, 10. septembra 2019, fotografirali zunanjost poslopja in okolice (ploščad pred FRI in FKKT), za kar potrebujemo 15 študentk in študentov, da poživite fotografije. Vsak udeleženec/-ka v znak hvaležnosti dobi promocijsko darilo FRI.

Prijave naj poleg vašega imena in priimka vključujejo še telefonsko številko in velikost majice ;)
Pišite nam v Službo za komuniciranje FRI na sk@fri.uni-lj.si.

Dobimo se v torek, 10. 9. 2019, ob 10.45 pred glavnim vhodom v fakulteto (stekleni objekt X). Fotografiranje bomo zaključili najkasneje do 12.00. Prosimo, če lahko s seboj prinesete tudi torbo za računalnik.

Študentska pomoč pri organizaciji dogodkov in administraciji

by Služba za komuniciranje UL FRI -

V Službi za komuniciranje na Fakulteti za računalništvo in informatiko iščemo študenta ali študentko za občasno pomoč pri organizaciji in izvedbi različnih dogodkov ter administraciji. Predhodne izkušnje s tovrstnim delom so prednost.

Pišite na sk@fri.uni-lj.si.

Študentska pomoč pri pisanju objav

by Služba za komuniciranje UL FRI -

Te zanimajo najnovejše tehnološke teme in računalništvo ter imaš dobro žilico za pisanje? Na Fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) iščemo občasno pomoč pri pisanju zanimivih predstavitev raziskovalnih dosežkov (novice, blog) ter objav za spletne kanale.

Če si pravi ali prava, nam do 5. 9. 2019 piši v Službo za komuniciranje FRI na sk@fri.uni-lj.si!