Novoletna slikarska kolonija

V tem tednu bi imeli lahkotnejša predavanja. Ker (ne čisto legalno) počitnikujemo, pa sem obljubil nekaj posnetkov. Vi sicer niste obljubili, da jih boste pogledali. Vseeno jih dajte; šesti jih je, vsak ima dobrih ali slabih deset minut. Večina se konča z nalogo, ki jo rešite, preden gledate naprej.

Posnetki kažejo podobne stvari, kot so v zapiskih predavanj. Če se vam ne gleda videov (vas čisto razumem!), preberite le-te in preskusite primere.

Za tiste, ki želijo slišati kaj zahtevnejšega, bom v prihodnjih dneh objavil še drug, malo resnejši material.

0. Priprava

Da boste lahko reševali naloge, si morate namestiti Qt. Če se kaj zaplete, pišite, pa bomo poskusili pomagati.

Poleg tega si morate pobrati modul risar in ga skopirati v direktorij, v katerem boste imeli svoje programe.

1. Črte

Izvemo, kako narisati črto. Sledi vaja iz sodobne umetnosti, na koncu pa izziv: risanje trikotnika Sierpinskega.

2. Trikotnik Sierpinskega

Za vajo iz rekurzije (in čisto malo iz geometrije) narišemo trikotnik Sierpinskega. Potem pa izvemo, kako narisati zvezdno nebo, za izziv na koncu pa: risanje novoletne jelke.

3. Novoletna jelka

Rešitev izziva iz prejšnjega videa, na koncu pa navodila za nek postopek risanja, ki naj bi - skozi zgodbico z vojaki in hudobnimi desetniki - izrisal podobno drevo. Samo, da ga ne. :)

4. IFS fraktali

Zakaj vojaki narišejo, kaj narišejo. In kako bi vojaki narisali praprot.

5. Pisar

Risar je tudi pisar.

Popravek: Ko boste za izziv risali najpogostejše besede iz Martina Krpana, ignorirajte besede, ki imajo manj kot štiri črke.

6. Martin Krpan v oblaku besed

Še zadnji video iz serije: kako izrisati najpogostejše besede zgodbe Martin Krpan. In izziv za konec; rešitev pa pokažem na predavanjih.

1-6. Seznam video

Zaradi praktičnosti sem sestavil playlist, vendar se ga, kolikor vem, ne da nastaviti tako, da bi se po vsakem videu ustavil. Da bi gledali posamične videe vseeno predlagam, da klikate na gornje povezave.

Last modified: Monday, 27 December 2021, 9:14 PM